В Министерството на здравеопазването е изготвен проект на наредба за изготвяне на

...
В Министерството на здравеопазването е изготвен проект на наредба за изготвяне на
Коментари Харесай

Проф. Хинков готви стандарт по съдебна медицина

" В Министерството на здравеопазването е направен план на разпоредба за правене на медицински стандарт по правосъдна медицина ", разгласи здравният министър проф. Христо Хинков на изключително съвещание на здравна комисия поради случая в Стара Загора, при който 18-годишно момиче беше нарязано с макетно ножче от своя другар. 

Той посочи, че тази разпоредба ще дефинира минималните условия за тези действия, както и дефиниране на специалността, задачите и типовете правосъдна здравна активност. 

" Считам, че казусът не е толкоз в неналичието или съществуването на стандарт по правосъдна медицина, без значение какъв е той ", счита инистърът.

От своя страна ръководителят на Комисията по опазване на здравето проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили сподели, че правосъдните медици работят по правила и съществуването на един подобен стандарт е дълг. " Трябва да даваме тази убеденост, че сме си свършили работата по медицинския стандарт ", сподели Ангелов. Той настоя да бъде осъществена инспекция по случая в Стара Загора.

Адвокатът по здравно право Мария Петрова от своя страна съобщи, че е нужен стандарт по правосъдна медицина. Според нея той е нужен, тъй като няма регулация на тази здравна активност.

Александър Симидчиев от ПП-ДБ прикани да се направи по този начин, че да не се случват нещата по този начин в бъдеще. Той изиска да има документ по какъв начин би трябвало да се структурира един стандарт, защото същия проблем в правосъдната медицина го има в психиатрията и гастроентерологията. 

Министърът от своя страна съобщи, че е изцяло склонен с Александър Симидчиев и уточни, че изработването на стандарти не е от през вчерашния ден, като има направени структури за това, само че те не са признати под формата на разпоредба. " Може би ще би трябвало да се сътвори един правилник за това по какъв начин сеправи скандарт ", счита проф. Хинков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР